Valorant Kuva: Riot games

Naisten omille sarjoille esportsissa on perusteensa

Teemu Hiilinen
2 min readFeb 28, 2021

--

Riot Gamesin ilmoitus perustaa naisille oma sarjansa uutuuspeliin Valoranttiin on odotetusti aiheuttanut kuohuntaa. Osa hyvinkin perusteltua ja osa taas perinteistä “ne tulee ja vie meidän pelit” -tyylistä ranttia.

Ymmärrän rantin siltä osin, ettei esportsissa ole fyysisillä sukupuolten välisillä eroilla merkitystä. Esports ei perustu voimaan, vaan peliälyyn, kommunikaatioon sekä silmä-käsikoordinaatioon. Näin hyvin pelkistetysti sanottuna.

On kuitenkin perusteltua, miksi naisille tarvitaan omat sarjat.

Elektronisessa urheilussa, kuten kaikessa urheilussa, pätee suuremman väestöllisen sekä toki harrastusprosentit lait. Suomihan on joka vuosi maailmanmestari pesäpallossa, vaikka väestöllinen prosentti on pieni maailmanlaajuisesti, niin harrastusprosentit Suomessa ja muualla maailmassa kallistuvat jyrkästi Suomelle. (phun intended).

Vaikka konsertaviiinen maailman katsomus siitä, ettei tyttöjen ole hyväksyttyä pelata, on hiljalleen kaatumassa. Pelaavat tytöt kuitenkin vähemmän kuin pojat. Käytän tässä tarkoituksella termejä tyttö ja poika, koska pelaaminen aloitetaan usein alaikäisenä. Tytöt pelaavat myös hyvin erilaisia pelejä kuin pojat. Tämä käy ilmi myös Pelaajabarometri tutkimuksesta vuodelta 2020:

Pojat pelaavat nimenomaan esportsiin liittyviä tai helposti esportsiin siirrettäviä taitopelejä prosentuaalisesti hyvin paljon enemmän.

Koska massan laki, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että aina yhtä huippu-urheilujaa kohden tarvitaan hirveä määrä harrastajia. Tästä syystä pelimaailman huipulla ei ole juuri koskaan nähty todellisia huippunaispelaajia, koska massaa mistä ammentaa heitä ei vielä ole. Luomalla naisille oma sarja saadaan samalla kannustettua naispelaajia yrittämään elektronisen urheilun pelejä sekä tarjottua heille porkkanaa. Kukaan ei nauti ainaisesta häviämisestä.

Otan itse hyvillä mielin vastaan Riot Gamesin vain naisille suunnatun Valorant-turnauksen. Se on omiaan kehittämään naispelaajia kohti heidän omaa huippuaan tasavertaisessa ympäristössä, jossa he pääsevät kehittymään. Mikään ei estä joukkueita kehittyessään siirtymään avoimeen sarjaan haastamaan avoimesti myös miesjoukkueita. Taito kannattaa tasaisin ajoin siellä mitata.

Naispelaajien määrää elektronisessa urheilussa rajoittaa myös seksistinen pelimaailma, joka on täynnä keskenkasvuisia poikia sekä miehiä, jotka käyttäytyvät pelimaailmassa törkeästi naisia kohtaan. Monet naiseksi tunnustautuneet pelaajat ovat varmasti saaneet kuulla huudon:”TITS OR GTFO!” Tämä huudahdus toki on vielä siellä kesymmästä päästä.

Naisille suunnattu turnaus tuo myös turvallisemman tilan pelata.

Annan tälle turnaukselle suosituspeukun.

Huolimattomuuttani en huomannut, että turnaussarja on avoin naisille sekä muun sukupuoliselle. Tämä on oikeasti vielä parempi juttu. Annetaan kaksi suosituspeukkua.

--

--

Teemu Hiilinen

AY- ja ihmisoikeusaktivisti. "Ärsyttävä kaveri twitteristä".