Koronapäiväkirjat osa 2 — Jäljitys

Teemu "wabbit" Hiilinen
2 min readNov 27, 2020

--

Oireet: Kuume, väsymys
Aikajana: 19.11.–20.11. +3 päivää sairastumisesta

Jäljittäminen on tärkeä osa Suomen valitsemassa linjassa pandemiaa vastaan. Jäljittämällä on tarkoitus löytää sairastuneen kanssa riittävän pitkässä kontaktissa olleet henkilöt ja asettaa heidät karanteeniin. Sairastunut itse asetetaan eristykseen.

Omalla kohdalla jäljityksen esitöitä teki työterveyshuolto, mutta virallinen jäljitys tapahtuu sitten kaupungin infektioyksikön toimesta. Tässä tapauksessa Vantaan kaupungin infektioyksikkö soitti minulle torstaina aamusta jäljittämisasiassa.

Olin tehnyt jo alustavan listan kaikista henkilöistä, joiden kanssa olin ollut kontaktissa. Listan olin tehnyt aika pitkältä ajalta, koska en tiennyt varmuudella, miten pitkältä ajalta minun katsotaan altistaneen. Alustavan keskustelun jälkeen jäljittäjä konsultoi lääkäriä ja he olivat tulleet tulokseen, että todennäköinen tartuntani on tapahtunut perjantaina ja siitä katsotaan altistuneet. Tämä vapautti samalla listalta kaikki työkaverini, koska olin perjantain etätöissä.

Jäljitys on salapoliisihommaa, missä kysellään paikat missä olen käynyt, ketä olen tavannut, muistanko varmasti kaikki kontaktini. Samalla jäljittäjä myös jutteli perheeni kanssa ja heidät asetettiin pitkään 14 päivän karanteeniin jatkuvan altistumisen vuoksi.

Minua ei kuitenkaan syytelty missään kohtaan, eikä tullut sellainen olo että olisin syyllinen. Jäljittäjä vielä sanoi minulle, että monilla on syyllinen olo muutenkin, mutta sellaista ei pitäisi kyllä tuntea. Näinhän se on, mutta kyllä itsesyytökset olivat vahvat.

Jäljittäjältä sain lopulta perjantaina myös koronavilkkuun koodin, jolla pystyin vielä ilmoittamaan niille, jotka olleet lähelläni liian pitkään. Koodin saaminen oli kyllä hidas prosessi, kun miettii että positiivinen tulos valmistui tiistaina ja koronavilkkukoodi tuli perjantaina aamupäivästä.

Fyysinen oloni oli tässä vaiheessa sairautta yllättävän hyvä. Kuume pysyi matalalla lääkkeillä. Väsymys oli vain valtava. Nukuin 2–3 päiväunet joka päivä ja olin hereillä noin 8–10 -tuntia päivästä. Muuten nukuin. Pystyimme asunnossamme järjestämään minulle oman huoneen eristyshuoneeksi, missä aikaa vietin.

Jäljittämiseen tulee edelleen satsata paljon. Monille jotka joutuivat sairauteni johdosta karanteeniin ei vieläkään ole oltu yhteyttä jäljittäjien toimesta. Heidän karanteeninsa on jo päättynyt. Lisää resursseja tulisi kohdentaa.

Eikä palkatonta resurssia, kuten Helsingin kaupunki nyt etsii. Kyllä työntekijöille palkka tulee aina maksaa!

--

--

Teemu "wabbit" Hiilinen

E-urheilun monitoimimies, liiton mies. "Ärsyttävä kaveri twitteristä".