By Nimimerkki951 — Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86829941

Juna jäi asemalle

Teemu Hiilinen
1 min readMar 19, 2021

--

Veturimiehet aloittivat eilen työtaistelutoimen, jonka perustelut ovat täysin oikeutettuja. Pitkien neuvottelujen jälkeen VR päätti keskellä pandemiaa yksipuolisesti heikentää työsuhteen ehtoja.

Työnantajapuoli yritti valjastaa pandemian omaksi työtaistelutyövälineekseen ja median avustuksella osittain siinä onnistuivat. Työntekijäpuoli ei varmasti olisi lakkoa käynnistänyt, jos työsuhteen ehdot olisivat säilyneet samana. Ajoitus VR:ltä oli massiivinen epäonnistuminen, koska työnantaja laskelmoi, ettei työntekijäpuoli tekisi työtaisteluja tässä tilanteessa.

Valitettavasti lakko on ymmärretty laajalti väärin. Työnantajapuoli katkaisi neuvottelu, työnantajapuoli teki yksipuoliset muutokset, työnantajapuoli oli se joka päätti ajankohdasta. Työntekijäpuolelle ei jäänyt kuin kaksi huonoa vaihtoehtoa, joko hyväksyä mutisematta työehtojen heikentämiset tai käynnistää oikeutetut työtaistelutoimenpiteet. Valinta oli jälkimmäinen, mikä on myös oikea ratkaisu.

Työnantajat eivät saa käyttää pandemiaa omana työtaisteluaseenaan. Sitä ei kuuluisi kenenkään käyttää. Työntekijöitä on syytetty moraalittomuudesta, mutta painotan edelleen — työtaistelua ei olisi tullut, jos työehtoja ei olisi yksipuolisesti heikennetty.

Monille on myös tullut yllätyksenä, että lakoilla on tarkoitus aiheuttaa haittaa ja harmia. On ehdotettu, että pitäisi lakkoilla vuorossa tai siihen aikaan kun junat ei kulje. Lakko on ollut todella onnistunut toimi huomion saamisessa. Negatiivinen huomio johtuu pitkälti laiskasta ymmärryksestä asialle.

Työntekijöillä on ja tulee jatkossakin olemaan oikeus aloittaa työtaistelutoimet, kun työnantajat toimet sen aiheuttavat. Lakko on työtaistelutoimista raskain ja siihen ei lähdetä kevyesti. Työnantaja ajoi työntekijät käyttämään työtaistelutoimenpiteitä. Siinä ei ole mitään yllättävää.

Full support!

--

--

Teemu Hiilinen

AY- ja ihmisoikeusaktivisti. "Ärsyttävä kaveri twitteristä".